Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

aciclovir op de huid

Aciclovir is een virusremmer. Het is te gebruiken bij een koortslip.

Wat doet aciclovir op de huid en waarbij gebruik ik het?

Koortslip

Verschijnselen
Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met korstjes bedekte zweertjes. Dit noemt men een koortslip of koortsuitslag. De veroorzaker van een koortslip is het herpes-simplexvirus.

Besmettelijkheid
Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt tevoorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken.

Het virus is alleen besmettelijk als u een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling totdat de zweertjes verdwenen zijn. U kunt anderen met het virus besmetten door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van handdoeken of bestek.

Bij volwassenen is een herpesinfectie onschuldig, maar kleine kinderen kunnen er erg ziek van worden.


Behandeling
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat- of zinkoxide-crème. Het effect van aciclovir-crème is gering tot afwezig. Wel schrijven artsen tabletten met aciclovir voor aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen.

Werking
Aciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Met aciclovir-crème kunt u proberen de koortslip iets sneller te laten overgaan. De crème is niet bij iedereen even effectief. Hij voorkomt ook niet dat de koortslip later weer terugkeert. Aciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in de gezichtszenuwen aanwezig, die opnieuw klachten kunnen geven.

Effect
De werking begint direct. Hoe eerder u ermee begint, hoe beter het werkt. Houd er echter rekening mee dat de crème maar bij een deel van de mensen werkt. Bij een groot deel van de mensen is de crème niet of nauwelijks effectief. Dat komt doordat aciclovir de plek waar het virus zit, niet goed bereikt.

Lees meer over koortslip . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Een branderig of stekend gevoel. De behandelde plek kan jeuken, uitdrogen en gaan schilferen.

    Neem contact op met uw art als na een paar dagen gebruik de verschijnselen niet afnemen maar juist verergeren.

  • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de crème. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er een benauwdheid, flauwvallen of zwelling in het gezicht, mond of keel. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst.

    Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor deze crème. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik aciclovir op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
U mag autorijden als u dit medicijn gebruikt.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken bij een koortslip. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Breng de crème op de aangedane plekken aan.
  • Vermijd contact van de crème met de slijmvliezen, zoals van mondholte en de ogen. De crème kan slijmvliezen namelijk gemakkelijk irriteren.
  • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat zowel de crème als het virus zich verspreiden. U kunt het virus namelijk via uw vingers op uzelf (genitale herpses) of op anderen overdragen. Blijf verder zo veel mogelijk van de aangedane plek af en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus niet kussen of knuffelen met baby's.

Wanneer?
Begin met smeren zodra de eerste verschijnselen, zoals tinteling, zich voordoen. Dat is het moment waarop het virus nog aan het groeien is. Meestal moet u dit medicijn 5 keer per dag gebruiken, met steeds een tussenpoos van ongeveer 4 uur. 's Nachts kunt u dan volstaan met één dosis voor het slapengaan en de volgende dosis nadat u bent opgestaan

Hoe lang?
Een kuur duurt 4 tot 5 dagen. Start tijdig met de kuur, onderbreek hem niet en maak hem helemaal af, ook als de klachten minder zijn geworden. Anders is de kans dat u er baat bij heeft erg klein. Merkt u na afloop van de kuur geen effect en keert de infectie regelmatig terug, dan is het raadzaam uw arts te raadplegen.