Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet desensibilisatiedruppels en -tabletten en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik desensibilisatiedruppels en -tabletten gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
desensibilisatiedruppels en -tabletten
Desensibilisatiedruppels en desensibilisatietabletten worden gebruikt bij allergie.
Het wordt gebruikt om allergie te voorkomen, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies en ontstoken ogen door allergie.
Wat doet desensibilisatiedruppels en -tabletten en waarbij gebruik ik het?
Allergie
Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren. Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.
Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.
Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid en soms een astma-aanval ontstaan.
De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd.
Behandeling
U kunt tabletten slikken om allergie-aanvallen te voorkomen. Helpen deze onvoldoende dan wordt weleens 'immuuntherapie' toegepast. Hierbij worden desensibilisatiedruppels of desensibilisatietabletten gebruikt, om u ongevoelig te maken voor de allergische stof. U moet dit middel gedurende drie tot vijf jaar gebruiken.
Werking
Desensibilisatie betekent 'ongevoelig maken'. U krijgt met dit middel de prikkel toegediend waar u allergisch voor bent. Dit is meestal in een steeds grotere hoeveelheid, gedurende drie tot vijf jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren.
Hooikoorts
Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.
Hierboven leest u hoe desensibilisatiedruppels en desensibilisatietabletten werken bij allergie.
Langdurig ontstoken neusslijmvlies
Bij een ontstoken neusslijmvlies door allergie heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.
Hierboven leest u hoe desensibilisatiedruppels en desensibilisatietabletten werken bij allergie.
Ontstoken ogen door allergie
Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen.
Hierboven leest u hoe desensibilisatiedruppels en desensibilisatietabletten werken bij allergie.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
Er kunnen allergische reacties optreden. De eerste keer dat u dit middel gaat innemen, moet u daarom doen in bijzijn van de arts. Na het innemen blijft u nog een half uur onder controle van de arts.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Allergische verschijnselen, zoals u ook van de prikkel zelf kunt krijgen, zoals niezen, irritatie in de keel, jeuk aan de oren of in de mond, zwelling in de mond, brandend gevoel en tintelingen van de tong, mond of lippen
Deze verschijnselen in de mond beginnen meestal snel na inname van de tablet of druppels. Ze duren meestal een paar minuten. Meestal treedt deze bijwerking niet meer op nadat u ongeveer een week met het middel begonnen bent.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Andere allergische verschijnselen, zoals loopneus, tranende ogen, huiduitslag, galbulten, benauwdheid, blaren op de tong, zwellingen van de tong of zwelling in het gezicht
Als deze ontstaan is dat meestal binnen een half uur na inname. Raadpleeg bij benauwdheid en zwellingen in het gezicht uw arts. Zijn de verschijnselen heel sterk, dan moet de volgende dosering wat lager worden dan gepland. Bespreek dit met uw arts.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, verstopping of diarree
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Ernstige allergie met bewusteloosheid. Raadpleeg onmiddellijk uw arts bij een branderig gevoel, jeuk en een warm gevoel op of onder de tong, in de keelholte, in de handpalmen en onder de voetzolen. Mensen met astma hebben meer kans op een ernstige allergische reactie.
Mensen die aandoeningen hebben waardoor een dergelijke allergische aanval ernstige gevolgen kan hebben, mogen dit middel niet gebruiken. Dit kan uw arts voor u beoordelen.
Met name bij kinderen oorpijn, groeipijn, griep en pijn op de borstkas
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik desensibilisatiedruppels en -tabletten gebruiken met andere medicijnen?
- Gebruikt u een anti-allergiemiddel, zoals loratadine of cetirizine, of een bijnierschorshormoon (corticosteroid)? Gaat u met een van deze middelen stoppen? Houd er dan rekening mee dat u heviger op de desensibilisatie-vloeistof en desensibilisatie-tablet kunt reageren. Meld uw arts dat u gestopt bent met het anti-allergiemiddel.
- Gebruikt u een bètablokker (middel gebruikt bij hart- en vaatziekten, migraine en plankenkoorts)? Raadpleeg uw arts. Het gevaar bestaat dat de behandeling tegen een eventuele ernstige allergische reactie met adrenaline door de bètablokker niet aanslaat. Voorbeelden van veel gebruikte bètablokkers zijn metoprolol, atenolol en propranolol.
Meldt altijd aan uw arts welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u met een van de medicijnen bent gestopt. Dit kan gevolgen hebben voor de behandeling
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Men raadt af een behandeling te starten tijdens zwangerschap. Was u al lang met de behandeling begonnen, en heeft u geen last van bijwerkingen, dan kunt u deze behandeling wel voortzetten.
Borstvoeding
Over het gebruik van dit middel tijdens borstvoeding zijn geen gegevens bekend. Raadpleeg uw arts voor een afweging van de risico`s.
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Gebruikt u de desensibilisatie-druppels?
Schud de vloeistof voor gebruik. Druppel het voorgeschreven aantal druppels op een lepel. U kunt ze eventueel met wat water mengen. Houd de druppels minstens 1 minuut onder de tong, voorin de mondholte. Slik ze daarna pas door. Na inname moet u minimaal 5 minuten wachten met eten of drinken.
Gebruikt u de desensibilisatie-tabletten?
Houd de tablet 1 minuut onder de tong, voorin de mondholte, en laat de tablet smelten. Pas na 1 minuut mag u weer slikken. Na inname moet u minimaal 5 minuten wachten met eten of drinken.
Wanneer?
Gebruikt u de desensibilisatie-druppels?
De start van de behandeling hangt af van welke allergie u heeft. Begin de behandeling na een periode waarin u het meeste last had van de allergie (dus bij een allergie voor boompollen, ná het boompollenseizoen). Bij allergie voor huisstofmijt kunt u meestal in elk seizoen beginnen.
Gebruikt u de desensibilisatie-tabletten?
De behandeling begint ten minste vier maanden vóór een periode waarin u het meeste last had van de allergie (dus bij een allergie voor graspollen, vier maanden vóór het graspollenseizoen). Bij allergie voor huisstofmijt kunt u meestal in elk seizoen beginnen.
Hoe lang?
De kuur duurt meestal 3-5 jaar. De klachten zullen gedurende die jaren steeds minder worden. Als u echter na 1 tot 2 jaar nog altijd geen verbetering merkt, heeft verder gebruik geen zin.
U kunt met de behandeling stoppen als u gedurende meer dan een jaar geen last meer heeft gehad van uw allergie.