Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet dimeticon op de huid en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik dimeticon op de huid gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
dimeticon op de huid
Dimeticon is een waterafstotende olie.
Dimeticon wordt gebruikt bij littekens, ter bescherming van de huid en bij hoofdluis.
Wat doet dimeticon op de huid en waarbij gebruik ik het?
Overige huidaandoeningen
Littekens (Silicon crème en Dermatix gel)
Verschijnselen
Bij genezing van een wond ontstaat vaak een litteken. Soms is het litteken erg rood en dik, kan het jeuken of pijn doen. Dit type litteken komt meer voor bij jonge mensen, vooral na brandwonden en bij mensen met een donkere huid.
Soms kan een dergelijk litteken worden voorkomen met een drukverband. Als het eenmaal is ontstaan, kan het litteken worden behandeld met een operatie, injectie met een bijnierschorshormoon of door er siliconen op aan te brengen.
Werking
Siliconen verzachten het littekenweefsel, vlakken het af en maken het gladder. Ook klachten als jeuk, pijn of verkleuringen kunnen hiermee verminderen.
Effect
Littekens zijn moeilijk te behandelen. Een behandeling met siliconen heeft lang niet altijd effect.
Huidbescherming
Soms moet de huid worden beschermd tegen de inwerking van vocht, zoals van wondvocht, vochtige verbanden, of door vocht in combinatie met irriterende stoffen, zoals ontlasting of urine bij incontinentie. Siliconen beschermen de huid tegen de inwerking van vocht en irriterende stoffen.
Werking
Dimeticon werkt waterafstotend.
Hoofdluis
Verschijnselen
Een hoofdluis is een grijsblauw insect van ongeveer 3 millimeter. Hij leeft van mensenbloed. Als het bloed heeft gedronken, is hij roodbruin. Om aan bloed te komen bijt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt de jeuk.
Een volwassenen luizenvrouwtje legt dagelijks gemiddeld 5 eitjes, meestal ’s nachts. Deze ‘neten’ plakt ze vast aan een haar, vlakbij de hoofdhuid. Na ongeveer 1 week komen daar larfjes uit. Een larve is na 7 tot 10 dagen zelf volwassenen en kan dan eitjes gaan leggen.
Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonder de mens. Als hoofdluizen niet op het hood van een mens zitten, blijven ze maximaal 2 dagen leven.
Hoofdluis kun je merken aan jeuk, maar die ontstaat niet meteen. Bij een eerste keer hoofdluis treedt vaak niet eens jeuk op. Wie vaker wordt besmet, krijgt vaak eerder jeuk.
Soms kunt u neten vinden op de haren dicht bij de hoofdhuid. Het zijn ovale witte eitjes, kleiner dan een millimeter. Ze zitten meestal achter de oren of in de nek.
De luizen zelf vindt u meestal alleen als u er met een luizenkam naar zoekt. Ze hebben sensoren voor beweging en kunnen u heel handig ontwijken.
Werking
Dimeticon vormt een afsluitend laagje over de hoofdluis, waardoor de ademhalingsorganen van de hoofdluis worden afgesloten en de hoofdluis verstikt.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
U kunt last krijgen van jeuk en schilfers op de hoofdhuid, haaruitval en irritatie van de huid en ogen.
Mogelijk kunt u allergisch reageren op een toevoeging, zoals een conserveermiddel. Dit uit zich in jeuk, bultjes en roodheid.
Stop in dat geval met het gebruik en raadpleeg uw apotheek. Mogelijk kunt u een ander middel gebruiken met een andere toevoeging.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik dimeticon op de huid gebruiken met andere medicijnen?
Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Hoe?
Crème of gel bij littekens of voor huidbescherming
- In een dunne laag op de huid aanbrengen.
- Gel: na vijf minuten is de gel opgedroogd en kunt u er make-up over aanbrengen of kleding over aandoen.
Lotion, gel, oplossing of pompspray bij hoofdluis
- Verspreid het middel op de behaarde huid en wrijf zachtjes totdat haar en huid goed nat zijn. Wrijf bij hoofdluis vooral ook goed achter de oorschelpen en in de nek.
- Laat het haar daarna op natuurlijke wijze drogen, dus niet met een föhn.
- Laat het middel gedurende de in de bijsluiter voorgeschreven inwerktijd in het haar zitten of laat het de hele nacht inwerken.
- Was het haar daarna met gewone shampoo.
- Kam het haar met een luizenkam als het nog nat is. Doe hierbij crèmespoeling in het haar om het kammen makkelijker te maken.
Daarna
- Doe dit elke avond: het haar natmaken, crèmespoeling erin en het haar met een luizenkam kammen. Dit middel doodt namelijk wel alle luizen, maar niet alle neten. Als u het haar elke avond kamt met een luizenkam, verwijdert u de nieuw uitgekomen luizen uit de overgebleven neten. U verwijdert dan ook de luizen die overdag in het haar zijn gekomen. Ze kunnen dan ’s nachts geen eitjes leggen. Het is belangrijk elke avond met een luizenkam te kammen. Als u alleen dit middel gebruikt en vervolgens niet elke avond goed kamt, kunnen overgebleven neten uitkomen en kan de hoofdluis terugkomen. Vooral bij mensen met lang en krullend haar kan het lastig en pijnlijk zijn te kammen met een luizenkam. Als u vooraf crèmespoeling in het haar doet, gaat het kammen makkelijker en kunnen de luizen minder bewegen in het haar.
- Herhaal de behandeling na een week. Kam daarna ook nog een week met de luizenkam. In totaal moet u dus twee weken met de luizenkam kammen.
Controleer alle huisgenoten regelmatig. Hiervoor moet u het natte haar met crèmespoeling kammen met een luizenkam. Als er luizen aanwezig zijn, kan deze persoon meteen worden behandeld. Door regelmatig te controleren en snel te behandelen wordt de kans op besmetting van andere huisgenoten kleiner.
Voor een uitgebreide beschrijving hoe u kunt controleren of iemand hoofdluis heeft kunt u op deze site kijken bij Hoofdluis.
Wanneer?
- Littekens: minsten tweemaal per dag aanbrengen.
- Hoofdluis: breng dit middel bij voorkeur ’s avonds aan. Minstens een uur voor u naar bed gaat, zodat u met droog haar gaat slapen. De volgende ochtend, na minstens acht uur, het haar uitwassen met gewone shampoo. Gebruik dit middel tweemaal, met een tussenpoos van een week.
Hoe lang?
- Littekens: gebruik de gel of crème minstens twee maanden achter elkaar. U kunt dit middel gebruiken zolang u het nodig heeft. Helpt het niet of onvoldoende, raadpleeg dan uw arts.
- Hoofdluis: 2 behandelingen met een tussenpoos van een week moet voldoende zijn. Dus op dag 1 en op dag 8. Kam de haren elke dag tot een week na de laatste behandeling met een luizenkam. Zo verwijdert u eventueel nieuw opgelopen luizen en uitgekomen neten die de behandeling hebben overleefd. Ook controleert u zo of echt alle luizen zijn verdwenen. Zijn ze dan nog niet verdwenen, dan kunt u overwegen een ander middel tegen luizen te proberen. Vraag uw apotheek om advies.