Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet ferriderisomaltose en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik ferriderisomaltose gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
ferriderisomaltose
Ferriderisomaltose is een vorm van ijzer.
Artsen schrijven ferriderisomaltose voor bij bloedarmoede door ijzertekort, als u de ijzertabletten of drank niet kunt gebruiken. Ook als u bloedarmoede heeft doordat u nierdialyse krijgt voor een nierziekte.
Wat doet ferriderisomaltose en waarbij gebruik ik het?
Bloedarmoede
Oorzaak
Bij bloedarmoede kunnen de rode bloedcellen niet genoeg zuurstof door het lichaam vervoeren. Hierdoor ziet u bleek en bent u telkens erg moe. Bloedarmoede kan door ijzergebrek ontstaan, omdat ijzer nodig is om de rode bloedcellen zuurstof te laten opnemen. Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld bloedverlies na operaties of bij heftige menstruaties.
Bloedarmoede komt soms ook voor tijdens de zwangerschap. De belangrijkste oorzaak hiervan is ijzergebrek en soms een tekort aan foliumzuur. Tijdens de zwangerschap wordt regelmatig gecontroleerd of u bloedarmoede heeft.
Behandeling
Bij ijzergebrek kunt u voedsel eten waarin veel ijzer zit. Zoals vlees en vleeswaren, brood en graanproducten, aardappelen en groente. Als de hoeveelheid ijzer nog steeds te laag is zal uw arts ijzertabletten of drank voorschrijven.
Artsen schrijven ferriderisomaltose voor als injectie of infuus in uw bloedvat als u de ijzertabletten en drank niet kunt gebruiken. Ook als u bloedarmoede heeft doordat u nierdialyse krijgt voor een nierziekte. U krijgt het dan via de bloedlijn (de slang die u met de dialysemachine verbindt) die ook voor de nierdialyse wordt gebruikt.
Het duurt een paar weken tot maanden totdat u van een ijzertekort weer bent herstelt.
Lees meer over bloedarmoede . “Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn.
Zeer zelden overgeven, buikpijn, zuurbranden, opgeblazen gevoel, verstopping, diarree en een veranderde smaak in de mond.
Huiduitslag, zeer zelden met jeuk, galbulten en een rode huid.
- Ook kunt u zeer zelden last krijgen van een ontsteking van de huid. U merkt dit ook aan schilfers.
- Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.
Klachten op de plek van injectie of infuus, zoals pijn, irritatie, zwelling, rode huid en een brandend gevoel.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Hoofdpijn
Duizelig zijn
Ziek, zwak en moe gevoel.
Problemen met uw stem, zoals hees zijn.
Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen, gewrichtspijn, pijn in de armen of benen en spierpijn.
Dit kan ontstaan binnen een paar uur of een paar dagen nadat u dit medicijn heeft gekregen. Deze verschijnselen gaan meestal na paar dagen vanzelf over.
Wazig zien
Kramp in de spieren rond de luchtwegen. U merkt dit aan plots benauwd en kortademig zijn. Heeft u hier last van? Waarschuw dan uw arts.
Trillen
Te lage bloeddruk, waardoor u sneller kunt flauwvallen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Te hoge bloeddruk
Pijn op de borst, hartkloppingen en een snellere hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Doof of tintelend gevoel in handen of voeten.
Koorts, rillingen en zweten.
Pijn, zoals spierpijn, rugpijn en gewrichtspijn.
Spiertrekkingen
Zwakkere botten en botpijn (osteoporose)
U heeft dan meer kans op een botbreuk. Dit ontstaat door een gebrek aan fosfaat in het bloed. Door extra fosfaat te gebruiken (in een voedingssupplement) is de kans op deze bijwerking minder.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, pijn op de borst, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
- Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
- Uw arts of verpleegkundige zal u minimaal 30 minuten in de gaten houden nadat u dit medicijn heeft gekregen.
- Bent u overgevoelig voor dit medicijn? Dan mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik ferriderisomaltose gebruiken met andere medicijnen?
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap (1e trimester). Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Overleg met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Bent u langer dan 3 maanden zwanger (2 of 3e trimester)? Overleg met uw arts of u dit medicijn kunt gebruiken.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Dit is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Hoe?
Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door een gespecialiseerde verpleegkundige of arts. U krijgt dit medicijn via een injectie of infuus in uw bloedvat of via de bloedlijn (de slang die u met de dialysemachine verbindt) die ook voor de nierdialyse wordt gebruikt.
Nadat u dit medicijn hebt gekregen zal uw arts of verpleegkundige u minimaal 30 minuten controleren. Omdat overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Voor meer informatie over overgevoeligheidsreactie zie hierboven bij de “bijwerkingen”.
Wanneer?
U kunt dit medicijn op elk moment van de dag krijgen. Hoe vaak u dit medicijn krijgt hangt af van de hoeveelheid ijzer die u nodig heeft. Uw arts zal dit bepalen door regelmatig uw bloed te controleren.
Hoe lang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de hoeveelheid ijzer in het bloed te laag is. Meestal gebruikt u dit medicijn een paar weken tot maanden. Hoe lang u het precies moet gebruiken bepaalt uw arts door regelmatig uw bloed te controleren.