Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet lactulose en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik lactulose gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
lactulose
Lactulose is een laxeermiddel.
Het is te gebruiken bij obstipatie (verstopping). Artsen schrijven het ook voor bij een ernstige leverziekte met bewusteloosheid.
Wat doet lactulose en waarbij gebruik ik het?
Verstopping
Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.
Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.
Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:
- Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
- Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
- Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
- Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan. Eventueel kunt u een voetenkrukje gebruiken.
- Vermijd stress.
- Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.
Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of lactulose de klachten vermindert.
Werking
Lactulose verteert niet in de maag en bereikt onveranderd de dikke darm. De darmbacteriën zetten het om in natuurlijke zuren, zoals melkzuur en azijnzuur. Deze zuren houden water in de darmen vast, zodat het volume van de ontlasting toeneemt. Door de zuren zelf en door het grotere volume van de ontlasting worden de darmen geprikkeld om harder te werken. Bovendien wordt de ontlasting zachter.
Effect
De werking begint na één tot twee dagen.
Ernstige leverziekte
Als de werking van de lever erg achteruit gaat, kan deze de afvalstoffen niet meer voldoende uit het bloed verwijderen. Deze afvalstoffen kunnen de hersenen vergiftigen, met name de afvalstof `ammoniak`. Men raakt dan buiten bewustzijn. Deze situatie noemt men wel hepatisch coma of levercoma. Als deze situatie dreigt, kunnen artsen dit middel voorschrijven. De dosering is meestal veel hoger dan bij de toepassing als laxeermiddel.
Werking
Lactulose verlaagt ammoniak in het bloed. Het laat de darmbacteriën minder ammoniak aanmaken. Ook vermindert het de opname van ammoniak uit de darm in het bloed.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Lactulose is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen ‘luie darm’ die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt.
Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
De eerste dagen kunt u last krijgen van winderigheid, buikpijn, misselijkheid en braken.
Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Na langdurig gebruik of gebruik van hoge doseringen kan diarree optreden.
Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik lactulose gebruiken met andere medicijnen?
Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
alles eten?
U mag alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet en veel drinken kan juist een gunstig effect hebben.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid het meegeleverde maatbekertje.
Wanneer?
U kunt dit laxeermiddel het beste innemen tijdens het ontbijt. Bij plotseling opkomende buikpijn moet u niet meteen aan een verstopping denken en baat zoeken bij een laxeermiddel. Laat eerst de oorzaak van de acute pijn onderzoeken. Het zou bijvoorbeeld ook om een blindedarmontsteking kunnen gaan.
Hoe lang?
Verstopping
U kunt dit middel zo lang gebruiken zo lang u klachten van verstopping heeft. Als er na drie dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang, of als u aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u uw arts en/of apotheker raadplegen.
Ernstige leverziekte
De arts zal u vertellen hoe lang u dit middel moet gebruiken. U zult het meestal langdurig nodig hebben.