Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet melatonine en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik melatonine gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
melatonine
Melatonine is een hormoon. Het wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt.
Melatonine is te gebruiken bij bepaalde vormen van slapeloosheid.
Wat doet melatonine en waarbij gebruik ik het?
Slapeloosheid
Verschijnselen
Er zijn verschillende vormen van slapeloosheid. Niet kunnen inslapen en ’s ochtends maar met moeite wakker worden, of goed kunnen inslapen maar veel te vroeg wakker worden. Ouderen hebben er nogal eens last van dat ze niet kunnen inslapen en ook slecht doorslapen.
Er is sprake van slapeloosheid als iemand al enige tijd slecht slaapt en daardoor overdag slecht functioneert.
Oorzaken
Er kunnen veel oorzaken zijn voor slecht slapen. Spanningen, stress, maar ook lichamelijke klachten kunnen slapeloosheid veroorzaken. Bijvoorbeeld pijn of jeuk.
Ook kan het ontstaan als het lichaam te weinig van het lichaamseigen hormoon melatonine aanmaakt. Melatonine wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt. Melatonine werkt op het waak-slaapritme. Als er weinig melatonine wordt aangemaakt zijn we wakker. Als er veel wordt aangemaakt, worden we slaperig.
De aanmaak van melatonine wordt geregeld doordat onze hersenen kunnen inschatten wanneer het dag of nacht is (de biologische klok). De pijnappelklier maakt melatonine aan als de biologische klok dat aangeeft, maar ook als het minder licht wordt om ons heen. Als het donker wordt, maakt de pijnappelklier melatonine aan. Hierdoor worden we slaperig. Als het licht wordt, stopt de melatonine-aanmaak. De aanmaak is het hoogst tussen middernacht en 4 uur ’s ochtends.
De pijnappelklier maakt geleidelijk minder melatonine aan naarmate men ouder wordt. Men denkt dat de inslaapstoornissen bij ouderen daar mogelijk mede door veroorzaakt worden.
Slaapstoornissen ontstaan ook als de pijnappelklier op de verkeerde momenten melatonine aanmaakt. Dat kan het geval zijn bij mensen die ’s avonds slecht inslapen en met moeite wakker worden ’s ochtends. Bij hen begint de melatonine-aanmaak te laat.
Ook als mensen door verschillende tijdzones reizen, raakt de biologische klok van slag. Op de plaats van bestemming duurt het een aantal dagen voordat de biologische klok weer gewend is (jetlag).
Verder kunnen blinde mensen slaapproblemen hebben doordat hun biologische klok niet ‘gelijk loopt’ met de werkelijke tijd. Bij hen is er immers geen invloed van het licht.
Werking
Melatonine wordt gebruikt bij inslaapstoornissen bij:
- mensen met een verstoord dag- en nachtritme, zoals kan optreden bij reizen (jetlag) of ploegendienst;
- ouderen;
- blinde mensen.
Of melatonine goed bij uw slaapproblemen werkt, hangt af van de dosis, maar ook van het tijdstip waarop u het inneemt. Uw arts kan u daarover adviseren.
Aan mensen ouder dan 55 jaar die zowel moeilijk inslapen als doorslapen, kan de arts melatonine met een vertraagde afgifte voorschrijven. Dit middel heeft een langere werking en is alleen op recept verkrijgbaar.
Bij te laat inslapen en ’s ochtends moeilijk wakker worden is de beste tijd om melatonine in te nemen 5 tot 6 uur voordat de pijnappelklier zelf melatonine gaat aanmaken. U slaapt daardoor eerder in.
U moet het dus nemen op het moment dat de natuurlijke melatonineafgifte nog niet op gang is. Dat moment is bij iedereen verschillend. In slaapklinieken wordt daarom via een speekselcontrole getest wanneer ’s nachts de melatonine-aanmaak begint.
Bij te vroeg inslapen en ’s ochtends te vroeg wakker worden moet u het juist een aantal uren ná de eigen aanmaak van melatonine innemen. U slaapt dan langer door.
Lees meer over slapeloosheid . “Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, nervositeit, rusteloosheid, angstig gevoel, duf gevoel.
Een enkele keer opgewonden, agressief of hyperactief gedrag, stemmingswisselingen, gedesoriënteerd zijn of geheugenstoornissen. Raadpleeg dan uw arts.
Slapeloosheid, slaperigheid overdag, vreemd dromen, nachtmerries, te vroeg 's ochtends wakker worden.
Raadpleeg dan uw arts.
Hoofdpijn, migraine, duizeligheid en een draaierig gevoel.
Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
Maagdarmklachten, zoals buikpijn, zuurbranden, maagpijn, winderigheid en braken.
Raadpleeg uw arts als u hiervan last heeft.
Opvliegers, zweten, gevoel van zwakte, vermoeidheid
Huiduitslag, rode pijnlijke huid, droge huid. Een enkele keer verergering van de huidziekte psoriasis.
Huiduitslag kan komen door overgevoeligheid, maar dat hoeft niet (zie Overgevoeligheid).
Blaren in de mond of op de tong, slechte adem, meer speeksel of juist droge mond.
Door een droge mond kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit middel gedurende verschillende weken gebruikt.
Spierkramp, spierpijn, gewrichtsontsteking, nekpijn
Tranende ogen, wazig zien
Gewichtstoename
Let daarom goed op wat en hoeveel u eet. Overleg eventueel met een diëtist.
Hartkloppingen, pijn op de borst en een verhoogde bloeddruk.
Waarschuw uw arts bij pijn op de borst.
Vaak en veel moeten plassen, 's nachts moeten plassen en bloed in de urine.
Raadpleeg uw arts bij bloed in de urine.
Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat benauwdheid of een opgezwollen tong, lippen, keel of gezicht. Waarschuw dan een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent, mag u dit middel niet meer gebruiken. Geef het daarom door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik melatonine gebruiken met andere medicijnen?
Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals moeheid en (draai)duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen.
Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.
Alcohol kan de bijwerking van dit medicijn sterker maken. Hierdoor kunt u extra suf, slaperig en moe worden. Gebruik daarom liever geen alcohol of drink minder alcohol als u dit medicijn krijgt.
Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer‘ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.
alcohol drinken?
Door alcohol wordt u sneller suf en slaperig door dit medicijn. Bovendien versterkt alcohol de kans op duizeligheid. Gebruik daarom liever geen alcohol als u dit medicijn slikt.
alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
- Gewone (filmomhulde) tabletten: innemen met een half glas water.
- Tabletten met vertraagde afgifte: heel doorslikken met een half glas water. Niet fijnmaken of kauwen.
Wanneer?
Gewone tabletten:
- Als u altijd te laat in slaap valt en laat (of moeilijk) wakker wordt: het beste moment is 5 tot 6 uur voordat uw lichaam melatonine begint aan te maken. Uw arts kan dat moment bepalen door onderzoek van uw speeksel. Volg daarom het advies van uw arts.
- Als u altijd te vroeg in slaap valt en te vroeg wakker wordt: het beste moment is een aantal uren nádat uw eigen aanmaak van melatonine is gestart. U slaapt dan langer door. Uw arts kan dat moment bepalen door onderzoek van uw speeksel. Volg daarom het advies van uw arts.
- Bij een jetlag: neem de tablet in het land van aankomst, op het moment dat u daar wilt inslapen.
- Bij andere slaapstoornissen: neem dit middel in 1 tot 2 uur voordat u gaat slapen.
- Heeft u diabetes? Slik dit medicijn dan 3 uur na het eten. Anders kunt u last krijgen van uw bloedsuiker.
Tabletten met een vertraagde afgifte:
- Als u zowel inslaap- als doorslaapproblemen heeft: neem de tablet 1 of 2 uur voordat u gaat slapen in, na wat voedsel.
Hoelang?
- Gebruikt u dit middel met een vertraagde afgifte bij zowel inslaap- als doorslaapstoornissen? U kunt het 13 weken achtereen gebruiken.
- Gebruikt u dit middel bij jetlag? Gebruik dit middel zolang u klachten van jetlag heeft. Dit is meestal 2 tot 5 dagen na aankomst.
- Mensen die altijd laat in slaap vallen en laat (of moeilijk) wakker worden of bij andere inslaapstoornissen: gebruik dit middel een aantal weken tot maanden. Stop daarna een week, om te kijken of u nog steeds last van slaapproblemen heeft.