Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet pilocarpine om in te nemen en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik pilocarpine om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
pilocarpine om in te nemen
Pilocarpine stimuleert zenuwen en klieren op veel plekken in het lichaam. Zoals de zenuwen die ogen, longen, blaas, hart, maag en darmen aansturen. Het werkt ook op de speekselklieren en de traanklieren.
Artsen schrijven dit middel voor bij een droge mond als er onvoldoende speeksel wordt gevormd, zoals bij het syndroom van Sjögren.
Wat doet pilocarpine om in te nemen en waarbij gebruik ik het?
Droge mond
Een droge mond voelt onaangenaam aan en geeft problemen met kauwen, slikken en spreken. Door de droge mond heeft u ook sneller last van gaatjes en mondinfecties.
Oorzaken
Een droge mond ontstaat door te weinig aanmaak van speeksel. Dit kan verschillende oorzalen hebben. Bijvoorbeeld te weinig drinken, het gebruik van bepaalde medicijnen, bestraling bij kanker van hoofd en hals of de ziekte van Sjögren. Ook mensen die in de laatste levensfase zijn, hebben vaak last van een droge mond.
Behandeling
Soms kunt u de speekselvorming stimuleren door voedsel te kiezen waar u goed op moet kauwen, zoals bruinbrood of rauwe groenten. Andere manieren om de klachten te verlichten zijn: zuur voedsel zoals fruit eten, sabbelen op een suikervrij zuurtje of kauwgom en vaak kleine slokjes water drinken.
Als dit niet voldoende helpt of als uw mond door bestraling niet veel verdraagt, kan de arts u aanraden om kunstspeeksel te gebruiken. Dit is te verkrijgen in een gel of mondspray. Ook kan uw arts pilocarpine om in te nemen voorschrijven.
Werking
Pilocarpine stimuleert bepaalde klieren in het lichaam, zoals de speekselklieren, traanklieren en zweetklieren. Het bevordert zo de aanmaak van speeksel, traanvocht en zweet.
Effect
De speekselaanmaak komt na ongeveer 20 minuten op gang en houdt 3 tot 5 uur aan. Het duurt ongeveer 1 tot 2 maanden voordat het beste effect is bereikt.
Syndroom van Sjögren
Oorzaak en verschijnselen
Bij het syndroom van Sjögren is het eigen afweersysteem actief tegen de eigen traan-, speeksel- en slijmklieren. Daardoor werken deze klieren niet voldoende. De slijmvliezen van onder andere ogen, mond, neus en keel zijn dan droger dan normaal.
Behandeling
De aandoening is niet te genezen. Wel kunt u de klachten verminderen, bijvoorbeeld door de slijmvliezen te bevochtigen met kunstspeeksel en kunsttranen. Ook kan uw arts pilocarpine om in te nemen voorschrijven.
Werking
Pilocarpine stimuleert bepaalde klieren in het lichaam, zoals de speekselklieren, de traanklieren en de zweetklieren. Het bevordert zo de aanmaak van speeksel, traanvocht en zweet.
Effect
De speekselaanmaak komt na ongeveer 20 minuten op gang en houdt 3 tot 5 uur aan. Het effect op de droge ogen treedt snel in. Het duurt ongeveer 1 tot 2 maanden voordat het beste effect is bereikt.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Overmatig zweten
Een griepachtig gevoel. Zelden een zwak gevoel, koude rillingen en een loopneus.
Vaker plassen of meer aandrang om te plassen
De klachten kunnen verergeren bij mensen met een vergrote prostaat of mensen die last hebben van een verminderde doorgang van de blaas of urinewegen.
Hoofdpijn
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Tranende ogen, wazig zien, pijnlijke ogen of rode ogen
Uw pupillen worden klein. U kunt daardoor minder goed in de verte zien of lezen, vooral als het donker is. Pas daarom op en rijd alleen auto als u goed ziet. Als u een ontsteking van de iris van het oog heeft, mag u dit medicijn niet gebruiken.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping, brandend maagzuur, diarree en buikkrampen. Zeer zelden winderigheid.
Bij misselijkheid of maagklachten helpt het om pilocarpine bij de maaltijd of met wat voedsel in te nemen. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag
Raadpleeg dan uw arts.
Duizeligheid, blozen of `opvliegers` en een verhoogde bloeddruk
Vooral ouderen kunnen duizelig worden. Raadpleeg dan uw arts.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.
Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pilocarpine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Spierkrampen of spierzwakte
Zeer zelden kan hierdoor, tijdens het gebruik, het lichaam scheef en gedraaid gaan staan. Bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen de verschijnselen verergeren.
Galkolieken
Raadpleeg uw arts als u galstenen heeft of andere galblaasaandoeningen.
Benauwdheid, door te veel slijm en vernauwing in de longen
Mensen met astma of COPD kunnen hierdoor meer last van hun aandoening krijgen. Raadpleeg dan uw arts. Soms helpt het om de luchtwegverwijder, zoals salbutamol of ipratropium, extra te inhaleren.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik pilocarpine om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?
Er zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
autorijden?
Door dit medicijn kunt u slechter gaan zien. Dit kan nadelig zijn bij het autorijden, zeker bij avond of schemering. Ook worden sommige mensen duizelig. Rijd niet als u duizelig bent of als u wazig of onscherp ziet.
alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomtkomt en of het schadelijk voorslecht voor de baby is. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Wanneer?
Neem dit medicijn bij voorkeur tijdens of vlak na het eten in. U heeft dan minder kans op misselijkheid of maagklachten.
Hoelang?
Mocht er na 4 weken nog te weinig effect zijn, dan zal de arts soms de dosering verhogen.
Meestal blijkt na 1 tot 3 maanden of dit medicijn voldoende werkt.