Medische Encyclopedie
Inhoud
- Wat doet ulipristal tabletten en waarbij gebruik ik het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Mag ik ulipristal tabletten gebruiken met andere medicijnen?
- Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
- Hoe gebruik ik dit medicijn?
ulipristal tabletten
Ulipristal bootst de werking van de vrouwelijke progestageenhormonen gedeeltelijk na en werkt gedeeltelijk tegen vrouwelijke progestagenen.
Artsen schrijven dit medicijn voor bij vleesbomen in de baarmoeder.
Wat doet ulipristal tabletten en waarbij gebruik ik het?
Vleesboom
Een vleesboom (myoom) in de baarmoeder is een goedaardig gezwel. Het kan enkele millimeters groot zijn, maar ook een paar kilo wegen.
Oorzaak
De baarmoeder bestaat uit een dikke spierlaag. Bij een vleesboom ontstaat wildgroei van het spierweefsel van de baarmoeder.
Verschijnselen
De meeste vrouwen hebben geen klachten van de vleesboom. Grote gezwellen kunnen te zien zijn als een harde ronding van de onderbuik. Sommige vrouwen hebben meer bloedverlies en meer pijn tijdens de menstruatie. Als vrouwen in de menopauze komen, verdwijnen de klachten meestal.
Behandeling
Bij kleine vleesbomen kan de anticonceptiepil de hoeveelheid bloedverlies en de menstruatiepijn verminderen. Ook progestageenhormonen, zoals in tabletten, in de prikpil of in het hormoonspiraaltje, verminderen de hoeveelheid bloedverlies en de menstruatiepijn. Soms wordt de vleesboom ook kleiner.
Als deze medicijnen niet goed genoeg helpen en u veel klachten blijft houden, dan kan uw arts opereren. Soms door de hele baarmoeder te verwijderen. Soms door alleen de vleesboom weg te halen.
Als de operatie niet voldoende effect heeft gehad of als een operatie voor u geen mogelijkheid is. Dan kan uw arts ulipristal voorschrijven.
Effect
Door ulipristal wordt de vleesboom kleiner, waardoor de klachten verminderen.
Als u dit medicijn gebruikt blijft de menstruatie meestal weg. Als de baarmoeder bij de operatie niet is verwijderd, zal 7 tot 12 weken na de operatie de menstruatie weer terugkeren.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Wegblijven van de menstruatie
Een enkele keer komt de menstruatie niet meteen terug, als u met dit medicijn bent gestopt. Dit is met name het geval na gebruik gedurende meerdere maanden.
Verdikking van het baarmoederslijmvlies
Deze bijwerking gaat over als u met het middel stopt. Uw arts zal u hier regelmatig op controleren.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten) en zweten
De eerste weken onttrekkingsbloedingen (vergelijkbaar met de menstruatie) en na enkele weken doorbraakbloedingen ('spotting').
Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
Bekkenpijn, spierpijn
Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid
Misselijkheid en buikpijn.
Pijnlijke borsten
Huidafwijkingen, zoals acne.
Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Toename lichaamsgewicht
Dit komt vooral door toename van de eetlust, maar ook doordat uw lichaam meer vocht vasthoudt. Heeft u aanleg tot dik worden, let dan extra op uw dieet.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Stemmingsveranderingen, zoals depressie, angst, nervositeit en snel van slag zijn.
Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
Leveraandoeningen. Waarschuw uw arts bij pijn boven in de buik, misselijkheid, braken, gele kleur van oogwit en huid, donkere urine, ernstige moeheid of jeuk over het hele lichaam
Uw arts zal uw leverfunctie tijdens het gebruik van dit medicijn regelmatig controleren.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor nafareline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
Krijgt u huiduitslag, galbulten en jeuk? Neem dan contact op met uw arts. Krijgt u last van benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen? Ga dan onmiddellijk naar een arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ulipristal. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
Verhoging van de concentratie cholesterol en vetten in het bloed.
Een bepaald soort vetten, triglyceriden, kan zich ophopen in de bloedvaten. Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Mag ik ulipristal tabletten gebruiken met andere medicijnen?
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
De werking van ulipristal kan verminderd zijn door de volgende medicijnen. Overleg hierover met uw arts.
- De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, oxcarbazepine en primidon.
- Griseofulvine, een antischimmelmiddel.
- Sint-janskruid (hypericum), een middel gebruikt bij depressie.
- De medicijnen tegen tuberculose rifabutine en rifampicine.
- Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
- Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
autorijden?
Een enkele keer kunt u last krijgen van duizeligheid of slaperigheid. Als u dit merkt, neem dan geen deel aan het verkeer.
alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?
Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is niet bekend of ulipristal schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit middel en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.
Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Hoe gebruik ik dit medicijn?
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Tablet innemen met een half glas water.
Wanneer?
Meestal moet u starten binnen 1 week na het begin van de menstruatie.
Hoe lang?
Een behandeling duurt maximaal 3 maanden. U kunt een tweede behandeling starten nadat u 2 keer een menstruatie heeft doorgemaakt.